In samenwerking met:
Poll van de week:
Wat bekijken jullie het meest op de site?
Nieuws
Clubwedstrijden
Extern
Jeugd
Schaakhoekje
Fotos
Vandaag (20/9/2024)
Volwassenen: geen activiteit
Jeugd: geen activiteit
Spreuk van de dag: geen spreuk
Filmpje van de dag:
Volledig kalenderoverzicht

Auteur: HervéVerstuurd op 2022-11-29 23:00:53

Vandaag 30 nov bestaan we 74 jaar maar wat gebeurde toen we 20 jaar bestonden in 1968 ?

3 C2 Het jaar 1968

 

Wanneer we 1968 vermelden denken we aan een zeer turbulent jaar in de wereld en Belgie met onder andere de studentenrevoltes , flower power …

Maar ook voor de club was dit een memorabel jaar met hoogtepunten en laagtepunten . Dat jaar had het einde van de club kunnen betekenen , was het niet van enkele mensen die bleven volharden en uiteindelijk gezorgd hebben voor het voortbestaan van Het Vliegend Peerd .

Op 30 november 1968 zou de club 20 jaar bestaan en het bestuur wilde er dan ook een speciaal jaar van maken .

Reeds op de bestuursvergadering van 27 juni 1967 werden de eerste suggesties geopperd voor het houden van activiteiten . Deze voorstellen waren typisch voor die tijd : groot banket voor alle leden en ex-leden , een 4 daagse schaakreis of het bijwonen van het Internationaal Schaaktornooi van Hastings in december 1968 .

Op de bestuursvergadering van 29 november 1967 was er al een klein gerommel . K Stubbe die op dat moment Pers en Propagandaleider was , wenste zijn ontslag in te dienen als bestuurslid .

Op de bestuursvergadering van 9 januari 1968 werden volgende voorstellen weerhouden voor de viering van het 20 jarig bestaan :

1e Inrichten van een Internationaal tornooi in Bredene

2e Schaakreis naar het buitenland

3e Groot clubsouper op kosten van de clubkas

4e Inrichten van het Nationaal Dameskampioenschap 1968

De jaarlijkse Statutaire Algemene Vergadering was gepland op 15 februari 1968 en daar zou het programma aan alle leden voorgelegd worden  . Maar dan kwam de bom !!

Uit het verslag van de bestuursvergadering van 19 maart 1968 blijkt dat de voorzitter Carlos Vantuyne ,  de secretaris Joe Cordy en de materiaaloverste Maurice Pollet ontslag genomen hebben uit het bestuur !

Dit was natuurlijk voor de club een zware aderlating maar er moest verder gegaan worden . Niet alleen de voorziene viering op het einde van het jaar moest verder georganiseerd worden maar ook het lopend clubkampioenschap lag overhoop daar naast de 3 bestuursleden er ook nog 3 gewone clubleden vertrokken waren . Deze mensen hebben toen de club Pion 68 gesticht .

Ook de andere geplande schaakactiviteiten zoals deelname aan externe schaakactiviteiten ( Caissa beker , Interclub, vriendschappelijke wedstrijden ) moesten geregeld worden .

Dan een volgende tegenslag . Op de bestuursvergadering van 17 september 1968 werd aangekondigd dat de schatbewaarder R Spiesschaert ontslag had genomen . Het 4e bestuurslid in een half jaar tijd !

 

 

Uiteindelijk kwam de ganse organisatie van het Feestprogramma op de schouders van een 4 tal anciens die hier enorm veel werk ingestoken hebben : G Remerie , voorzitter ; L Delrue , ondervoorzitter ; G Nolf , secretaris en K Stubbe , persverantwoordelijke

Het Feest programma werd uiteindelijk als volgt vastgelegd :

Zondag 10 november 1968

- ontvangst op het gemeentehuis

- Provinciale Snelschaak kampioenschappen voor verschillende categorien

-Jubileumbal in de zaal Mondial Nukkerstraat Bredene Sas (vroegere cinema ) met optreden door Anneke Soetaert en haar Orkest . Zij was afkomstig van Ruiselede en ze werd  in Canzonissima 1967 2e na Louis Neefs die hierdoor naar het Eurosongfestival mocht .

Zaterdag 16 november 1968

- Interscholair Snelschaakkampioenschap van Belgie per Ploeg in de Europaschool

Zaterdag 23 november 1968

- Massakamp West Vlaanderen- Oost Vlaanderen met 50 borden Seniors en 25 borden Jeugd

- Jaarlijks Clubsouper en Viering van de kampioenen

 

Dit mooi Feest programma werd volledig afgewerkt MAAR toch was er een iets erg fout gelopen met het Jubileumbal op 10 november wat de werking van de club de volgende 4 jaren nog zwaar zou belasten .

Wat was er gebeurd ? Anneke Soetaert met haar orkest was op weg naar de zaal voor hun optreden . Op het kruispunt van de Kapellestraat en Duinenstraat werd de wagen met het orkestmateriaal betrokken in een auto ongeval na het afslaan van de Koninklijke Baan . De wagen was gekanteld en de muziekinstrumenten waren beschadigd . Anneke Soetaert wilde niet optreden met een ander orkest zodat er zwaar protest ontstond in de zaal . Dank zij de tussenkomst van  burgemeester A Claeys konden de gemoederen bedaard worden  . Het bal startte dan met 2 uur vertraging met een ander inderhaast opgeroepen orkest zonder Anneke Soetaert .

 

 

Nasleep niet optreden van Anneke Soetaert .

De club had een serieus financieel verlies geleden door het niet optreden van mevr Soetaert . De inkomsten van dit optreden had de kosten moeten dekken van alle uitgaven die gedaan waren voor het ganse feestprogramma . Er werd een advocaat onder de arm genomen omdat zij contractbreuk had gepleegd .

Voorjaar 1972 werd in de rechtbank de zaak uitgesproken in het voordeel van onze schaakclub , MAAR de onze club toegekende schadevergoeding van 12 000 BEF werd nooit betaald . Mevr Soetaert was in 1970 met haar Amerikaanse echtgenoot naar Florida (Verenigde Staten) verhuisd en Sabam had geen inkomsten meer van haar die zij ons hadden kunnen uitbetalen . Hierdoor had de club aan gerechtskosten en advocaat  4 000 BEF te betalen terwijl er dan maar 1 200 BEF in kas was en was er geen schadevergoeding . Uiteindelijk hebben de bestuursleden uit eigen zak deze kosten moeten betalen en was de kas leeg .

Dit had ook als neveneffect dat de voorzitter K Stubbe ontslag nam en dat L Delrue het voorzitterschap van hem overnam .

Het heeft daarna nog enige jaren geduurd eer er terug wat financiele ruimte was in de club en de interne strubbelingen tot rusten kwam door nieuwe leden die met deze ganse pijnlijke zaak niets te maken hadden .

Warning: Undefined array key "doelgroep" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 204 Warning: Undefined array key "doelgroep" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 205

Bericht toevoegen aan volwassenengastenboek

Afzender:

Bestemming:

Boodschap:


Antwoord:


Categorie: Volwassenengastenboek

Behandeld:

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

CAPTCHA Schrijf de karakters over.

Gastenboek volwassenen

Warning: Undefined array key "kalender" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 20 Warning: Undefined array key "kalender" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 21 Warning: Undefined array key "kalender" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 22

© Vliegend Peerd Bredene | mail ons |

Welkom op de website van Vliegend Peerd Bredene.