In samenwerking met:
Poll van de week:
Wat bekijken jullie het meest op de site?
Nieuws
Clubwedstrijden
Extern
Jeugd
Schaakhoekje
Fotos
Vandaag (28/9/2021)
Volwassenen: Snelschaakkampioenschap Vliegend Peerd 2021
Jeugd: geen activiteit
Spreuk van de dag: geen spreuk
Filmpje van de dag:
Volledig kalenderoverzicht

Auteur: MaartenVerstuurd op 2018-09-12 18:25:30

Willy Ghesquiere

Willy Gesquière was 1 van de medestichters van het Vliegend Peerd in 1948 .

Als dokter had hij zijn praktijk in de Prinses Elisabethlaan nr 26 waar ik hem leerde kennen midden de jaren 60 als onze huisarts.

Naast huisarts was hij ook apotheker wat voor de 2e wereldoorlog mogelijk was om te combineren
( zo was er in Oostende dr Acke die naast dokter ook tandarts was) . Hij was een nogal flamboyante figuur . In de wachtkamer kon je hem soms horen ruzie maken met zijn vrouw en toen hij eens op huisbezoek bij ons kwam , was hij eerst geinteresseerd in de doktersstaking die aan de gang was en las daarom eerst onze krant tot mijn vader moest aandringen of hij hem eindelijk wilde onderzoeken . Hij is spijtig verongelukt met zijn wagen ter hoogte van de Koninklijke Villa in 1968 of 1969. Volgens Willy Gesquière zat elke maandagmorgen zijn wachtzaal vol . De reden was volgens hem dat de vrouwen de zondag bij elkaar op de koffie gingen en ze elkaars pijnen en ongemakken vertelden en zo snel mogelijk moesten zien of zij ook iets mankeerden. Toen ik in de periode 1967-69 in het Klein College van Oostende in de Aartshertoginnestraat zat was zijn broer daar directeur .

 

Willy was een actief schaker bij de KOSK . Hij werd clubkampioen van de KOSK in de jaren 1949 , 1952 en 1954 . Op de website www.belgianchesshistory.be vond ik informatie over zijn schaakactiviteiten. De eerste vermelding die ik over hem vond was de interclub van 1955 en de laatste vermelding is de interclub van 1962 . In deze laatste ploeg speelden met hem onder andere Albert Vandezande en Roland Beyen . Wie ook in deze ploeg speelde als 18 jarige was François Vanhoorne !

In 1957 deed Willy mee aan het Belgisch kampioenschap voor de elite in Blankenberge . Enkele gekende spelers waren onze toen enige grootmeester Alberic O’Kelly de Galway en Jozef Boey die later internationaal meester zou worden . Hoge ogen heeft Willy daar niet gegooid maar toch een hele eer om in zo’n gezelschap te mogen spelen . Hierna is de eindtabel van dit kampioenschap.

Er zijn nog 2 andere namen die te vermelden zijn nl Winants Henri die de vader is van onze grootmeester Luc Winants en Vantuyne Carlos die ook bij Bredene en Oostende speelde en waar ik in een ander artikel iets van zal schrijven.

Enkele partijen van Willy uit dit kampioenschap met mijn aantekeningen:

BEGINPARTIJ646STOPPARTIJ

BEGINPARTIJ647STOPPARTIJ

BEGINPARTIJ648STOPPARTIJ

Addendum : Jozef Gesquière

Op de website : www.belgianchesshistory.be vind je ook de naam Jozef Gesquière terug . Is er een relatie met Willy ?

Jozef komt 3 maal voor .

1) Vriendschappelijke match Luxemburg – Belgie 1950 in Luxemburg

2) Vriendschappelijke match Zwitserland – Belgie 1950 in Zuerich

3) Vriendschappelijke match Joegoslavie – Belgie 1952 in Novi Sad

De reden waarom ik in mijn bijdrage over Willy hier Jozef vermeld is op ellenboog gevoel gebaseerd . De naam Gesquière is een typische naam van de kust maar daarenboven zie ik in de ploegopstelling tegen Joegoslavie ook de namen Teetaert en Vantuyne opduiken van de KOSK/Bredene .

 

Hervé

Bronnen : eigen herinneringen , website van de KOSK en de website www.belgianchesshistory.be       

Notice: Undefined index: doelgroep in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 133 Notice: Undefined index: doelgroep in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 134

Afzender:

Bestemming:

Boodschap:


Notice: Undefined index: functie in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_chat.php on line 306

Antwoord:


Categorie: Volwassenengastenboek

Behandeld:

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

CAPTCHA Schrijf de karakters over.

Gastenboek volwassenen

Notice: Undefined index: kalender in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 20 Notice: Undefined index: kalender in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 21 Notice: Undefined index: kalender in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 22

© Vliegend Peerd Bredene | mail ons |

Welkom op de website van Vliegend Peerd Bredene.