Poll van de week:
Wat bekijken jullie het meest op de site?
Nieuws
Clubwedstrijden
Extern
Jeugd
Schaakhoekje
Fotos
Vandaag (8/6/2023)
Volwassenen: geen activiteit
Jeugd: geen activiteit
Spreuk van de dag: geen spreuk
Filmpje van de dag:
Volledig kalenderoverzicht

Auteur: HervéVerstuurd op 2018-10-30 16:45:03

François Vanhoorne

François kwam in de club begin 1987 ( hij was toen 43 jaar) en was een sterke en zeer actieve speler tot zijn overlijden eind 2004 . Hij was zeer minzaam en rustig maar sprak weinig over zijn verleden . Door jarenlang met hem interclub te spelen kon ik in de auto in de loop van de jaren een paar zaken ontfutselen zodat met de mogelijkheden van vandaag van internet heel wat kan gereconstrueerd worden .

François speelde in zijn jeugd bij de KOSK en zijn oudere broer Michel zou vroeger een zeer sterke speler van de KOSK zijn geweest . Inderdaad Michel ( geboren 1935) was clubkampioen van de KOSK in 1956 , 1960 en 1962 (1). In de tussenliggende jaren waren Roland Beyen en Albert Vandezande clubkampioen wat aangeeft hoe sterk Michel was . Michel is waarschijnlijk met competitie schaken gestopt rond 1962 want na die datum is niets meer van hem terug te vinden. Michel studeerde voor dokter en is nu professor emeritus geneeskunde die verbonden was aan de Universiteit Gent bij de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde (2). Wie meer over de schaakresultaten van Michel wenst te weten kan hier heel wat over terugvinden op de site www.belgianchesshistory.be  (3) .

François was geboren op 10 oktober 1944 in Dinant  dus ongeveer 1 maand na de bevrijding door de Amerikanen tijdens de 2e Wereldoorlog . Deze eigenaardigheid (Dinant)  is wellicht te verklaren door het feit dat zijn vader een liberaal redacteur van een Franstalige krant in Oostende was die tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevangenisstraf opliep omdat zijn krant een cartoon publiceerde waarin Adolf Hitler aan een hakenkruis werd genageld (2) .  Misschien mocht de familie hierdoor niet meer in Oostende wonen na deze zaak en/of was er familie die in Dinant woonde .

Op de website www.belgianchesshistory.be   (3) kan je vinden dat François op 18 jarige leeftijd in 1962 de 9e studenten olympiade in het beroemde Tsjechische  kuuroord Mariánské Lázn? (tot einde 1e Wereldoorlog Marienbad waar veel internationale schaaktornooien werden georganiseerd ) meespeelde . Enkele voor mij nu nog bekende spelers waartegen François diende te spelen waren oa Westerinen (GM) en Langeweg (IM) . In zijn team zaten oa Bernard De Bruycker en Mark Bonne .

In hetzelfde jaar 1962 speelde François Interclub voor de KOSK in 1e klasse en scoorde daar 7,5/8 op het laatste bord ! Andere teamgenoten waren toen oa Albert Vandezande , Roland Beyen , broer Michel en onze medeoprichter Willy Gesquière .

In 1963 speelde hij met het Belgische team mee in het 4e Internationaal junior team in Den Haag . Teamgenoten waren onder andere Mark Bonne en Paul Van Herck . De meest in het oog springende tegenstander van François was wel Robert Huebner die later in de jaren 1970-1980 top 10 in de wereld was !! François heeft bij mijn weten hier nooit over gesproken in de club en dit typeerde hem : bescheiden , monkelend goedlachs en liefst met een eigen gerold sigaretje en een pintje . François won in dit tornooi tegen Eddie Scholl die van 1967 tem 1973 het kampioenschap van Nederland betwistte en in 1970 kampioen van Nederland werd !!

In 1964 speelde hij dan een laatste keer als student mee met de Belgische ploeg in Tunis tegen Tunisie . De ploeg bestond uit 4 volwassenen , 1 student (François) en 1 jeugdspeler.

Hierna is er een gat van 23 jaar tot hij bij ons in de club verschijnt . Kort ervoor was zijn zoon Frank eens komen aanlopen in “het Paviljoentje” waar we toen speelden en hij zei dat zijn vader een heel sterke schaker was . Geen enkele van de toenmalige clubleden kende de periode van begin van de jaren 60 en alzo was François voor ons een grote onbekende . Hij woonde in de Nieuwstraat schuin tegenover Armand Gansemans ( oud voorzitter van Het Vliegend Peerd) . Hij werkte in Oostende bij de Radio Maritieme Diensten (onderdeel van RTT/Belgacom) . Over zijn werk heeft hij ooit enkel laten vallen dat hij van dienst was toen de oproepen binnenkwamen van het zinken van de Herald of Free Enterprise  (6 maart 1987). Dat hij het schaken in de vingers had bleek al snel . De roest in zijn spel ging er snel af en in 1990 bereikte hij zijn piek Elo van 2036 . Zijn zoon Frank heeft ook bij ons gespeeld in de periode 1988-1991 maar was zeker niet zo sterk als zijn vader .

François speelde alle club activiteiten mee en ook in interclubs , Groot Oostende , Caissa . .. speelde hij steeds mee met de club . Verschillende jaren speelde hij ook het clubkampioenschap van de KOSK mee .

Zijn palmares in onze club :

  1. Clubkamioen : 1991 ,1992 ,2000 ,2001 en 2002
  2. Beker/Lente kampioen : 1990 ,1992 , 1996 , 1998
  3. Zomerkampioen : 1993
  4. Snelschaakkampioen : 2001

Daar wij op dit ogenblik van de periode 1994 -1998 een aantal resultaten missen kan het zijn dat François nog meer gewonnen heeft.

In het schaakhoekje kan je enkele partijen van François terugvinden . Winstpartij tegen E Scholl  1963 Den Haag , remise 1964 tegen Ben Rehouma in Tunis 1964 en winst tegen mij in het zomertornooi van onze club in 1989 . Ook zijn partij tegen Huebner van 1963 werd opgenomen.

Hervé

Ps: mochten er mensen zijn die correcties of aanvullingen op deze tekst hebben dan mogen zij deze gerust naar mij mailen zodat ik deze tekst kan aanvullen/verbeteren

Bronnen: naast eigen herinneringen

  1. Website KOSK
  2. Wikipedia Michel Vanhoorne
  3. www.belgianchesshistory.be

Hieronder 3 partijen van François:

Vanhoorne F. - Scholl E.
Vanhoorne F. - Lagast H.
Huebner R. - Vanhoorne F.

Warning: Undefined array key "doelgroep" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 133 Warning: Undefined array key "doelgroep" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 134

Bericht toevoegen aan volwassenengastenboek

Afzender:

Bestemming:

Boodschap:


Warning: Undefined array key "functie" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_chat.php on line 306

Antwoord:


Categorie: Volwassenengastenboek

Behandeld:

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

CAPTCHA Schrijf de karakters over.

Gastenboek volwassenen

hustork
buying cialis online forum The polymerization initiator is advantageously chosen among the redox systems
2023-05-09 00:53:58
Frank Vanhoorne
Mooi artikel 
2019-07-09 09:59:15
Francky
Terug een mooi artikel over een goede speler en mens . Misschien zouden we ze eens met de tijd in boekje kunnen steken  
2018-10-13 10:53:34
Warning: Undefined array key "kalender" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 20 Warning: Undefined array key "kalender" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 21 Warning: Undefined array key "kalender" in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 22

© Vliegend Peerd Bredene | mail ons |

Welkom op de website van Vliegend Peerd Bredene.