In samenwerking met:
Poll van de week:
Wat bekijken jullie het meest op de site?
Nieuws
Clubwedstrijden
Extern
Jeugd
Schaakhoekje
Fotos
Vandaag (25/5/2022)
Volwassenen: geen activiteit
Jeugd: geen activiteit
Spreuk van de dag: geen spreuk
Filmpje van de dag:
Volledig kalenderoverzicht

Auteur: HervéVerstuurd op 2021-12-14 17:00:48

Schaken in Bredene 50 jaar geleden

Op de website van Nikolaas Verhulst vind je de meest uitgebreide gegevens van de geschiedenis van het schaken in Belgie die openbaar beschikbaar is .

www.belgianchesshistory.be 

Bij het zoeken op deze site naar Bredene vond ik verrassend een pagina over het Belgisch kampioenschap in Bredene van 19 augustus tot 29 augustus 1971 . Dit was van voor mijn schaakstart in de club in 1975 en ik had hier nog nooit over gehoord . Gelukkig kon Francky mij helpen . Hij startte al eind de jaren 1960 met schaken in de club en herinnerde zich dit kampioenschap nog .

Het organiseren van het Belgisch kampioenschap was in die tijd blijkbaar niet evident . Gustaaf Nolf , vader van Francky , zat toen in het bestuur van de Belgische schaakbond als Nationaal Jeugdleider en heeft op eigen kracht in de jaren 1970 een aantal keer het Belgisch kampioenschap georganiseerd zonder beroep te doen op een schaakclub . Naast 1971 organiseerde hij dit kampioenschap ook in Oostende in 1973 , 1976 en 1977 zonder de KOSK erbij te betrekken en in 1971 was dit dan ook zonder beroep te doen op onze club Het Vliegend Peerd .

Er was enkel een hoofdgroep en er werden geen kampioenschappen georganiseerd voor nevengroepen .

Voor Bredenaars is er hier nog een leuke anekdote aan verbonden . In 1971 ziin we nog voor de grote gemeentefusies van 1976 . Officieel ging dit kampioenschap door in Bredene maar Francky meldde me dat het doorging in “Het Torenhof ” . We zijn eind augustus en het “hoogseizoen” is voorbij . Vandaar wellicht dat dit vakantiecentrum ruimte had om een groep van 24 schakers het Belgisch  Kampioenschap te laten spelen . Het Torenhof is intussen afgebroken maar veel Bredense vrouwen deden daar het seizoen als keuken - en onderhoudspersoneel en heel veel Bredense kinderen leerden daar zwemmen . Echter Het Torenhof lag op “D’heye” wat toen een gehucht was van Klemskerke en na 1976 een deel van De Haan . Dus eigenlijk ging dit kampioenschap door in Klemskerke en niet in Bredene!

Hierna volgt de eindtabel van dit kampioenschap . Schakers die al heel wat jaren bezig zijn herkennen zeker een aantal namen waarvan sommigen nu nog steeds actief zijn ( Meulders , Van Leeuwen , Maes ,Goormachtigh ) en intussen overleden oud Oostendse (KOSK) schakers : Vandezande ,Pepers en Wostyn .

Francky heeft nog een mooi fotoboek van zijn vader van dit kampioenschap .

Notice: Undefined index: doelgroep in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 133 Notice: Undefined index: doelgroep in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_nieuws.php on line 134

Afzender:

Bestemming:

Boodschap:


Notice: Undefined index: functie in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/presentation/inhoud_chat.php on line 306

Antwoord:


Categorie: Volwassenengastenboek

Behandeld:

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

Dit niet invullen (tegen spam):

CAPTCHA Schrijf de karakters over.

Gastenboek volwassenen

Notice: Undefined index: kalender in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 20 Notice: Undefined index: kalender in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 21 Notice: Undefined index: kalender in /customers/0/1/a/bredeneschaak.be/httpd.www/Bootstrap/Js/javascript_kalender5.php on line 22

© Vliegend Peerd Bredene | mail ons |

Welkom op de website van Vliegend Peerd Bredene.